Miben segíthetünk?

Zöld utat kapott három TOP Plusz pályázatunk

Zöld utat kapott három TOP Plusz pályázatunk
2024. szeptember 17.
Közel 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás érkezik városunkba, három TOP Plusz pályázat keretén belül.

A Képviselő-testület január 29-i ülésén határozott arról, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) 3.1.3-23 „Helyi humán fejlesztések” című pályázati felhívásra önkormányzatunk támogatási kérelmet nyújt be és több helyi intézményt összefogva vesz részt, ezek:

- a Vörösvári Szakrendelő,

- a Művészetek Háza – Kulturális központ és Városi könyvtár, valamint a

- Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Óvoda.

A projektre elnyerhető keretösszeg és a támogatás maximális mértéke 607 millió forint, ami igen jelentős, 100%-os vissza nem térítendő állami támogatást jelenhet. A napokban érkezett az örömhír, miszerint Pilisvörösvár minden pályázati feltételnek megfelelt és el is nyerte a támogatást. 

Ebből az összegből:

- Megvalósulhat az óvodapedagógusok szakmai támogatása a sajátos nevelési igényű gyermekek inkluzív (befogadó) nevelése terén. A képzésen túl terápiás módszerekre és eszközökre is lenne keret mind az öt tagóvodában.

- Támogatást kaphat az óvodai közösség (fórumok és szülői csoportok) az integrációs érzékenyítésben, kommunikációban, bullying-prevencióban.

- Óvodai mozgásfejlesztés, óvodapedagógusok szakmai támogatása, mozgástanítás és a gyermeksport népszerűsítése.

- Egészségőr Program: digitális egészségfelmérés 3.000 pilisvörösvári részére a Szakrendelő szervezésében.

- Egy kb. 70 millió forint értékű mammográfiai készülék beszerzésével a pilisvörösváriak számára végre helyben is lehetővé válna a szűrés közvetlenül a szakrendelőben. A népegészségügyi célú emlőszűrésre a tünetmentes 45-65 év közötti szűrésre jogosult nők kétévenként kaptak behívót budapesti kórházakba.

- Szűrési napok évente két alkalommal, tavasszal és ősszel a pilisvörösváriaknak.

- Út az egészséghez program: előadások az egészségről, életmódváltó előadások a Szakrendelő szervezésében.

- A Művészetek Háza – Kulturális központ és Városi könyvtár szervezésében az idősek részére szellemi frissességük, aktivitásuk megőrzése érdekében Mindennapi okosságok címmel programsorozatot szerveznénk. Digitális ismeretek fejlesztésére, az online világban való biztonságos eligazodás segítésére, Internet mindenKOR címmel oktató programsorozatot indítanánk.

- Fiatalok, gyermekek részére egyik kiemelt célunk, egy helyi értékekre alapuló online játék fejlesztése fiatalok bevonásával, VÖRÖSVÁR#ON címmel.

-Táborokat, gyermekszínházi előadásokat, játszóházakat, tudásmegosztó programokat és egy heti rendszerességgel látogatható klub működtetését tervezzük, Bandázó címmel. Érezd magad OTThon! címmel, olyan kezdeményezést indítanánk, amikben a fiatalok együttműködésével a város különböző helyszínein vizuális nyomot hagyhatnak, megjelenítve generációjuk képi világát. Ezzel dekoráció kerülne a vasúti aluljáró és a Városi Könyvtár udvarának falára.

- A mindennapi testmozgás népszerűsítését is célul tűzte ki, ezért sportág választó és kerékpározást népszerűsítő események is lennének a megvalósítás éveiben.

Pozitív elbírálást kaptunk a TOP PLUSZ 1.2.1-21 „Élhető települések” című pályázatra is.

Ezen a pályázaton a rendelkezésre álló keretösszeg 680 millió forint, amelyből az alábbi projektek kerülnének megvalósításra:

- Pilisvörösvár Dózsa György utca felújítása során az útépítéssel együtt a meglévő beton folyókás nyílt vízelvezetés zárt csapadékvíz-csatornára történő átépítése.

- A Szent János u és a Nagytó közötti vízfolyás befogadónál - Nagy-tó – tervezett, hozzávetőleg 290 folyóméter hosszú zárt csapadékcsatorna kiépítése.


- A Nagy-tó déli és dél-nyugati szakaszának partvédelme 50 méter hosszon 4-6 méter magasságban.


- A Zrínyi utcai, a Lőcsei utcai, a Rákóczi utcai, Görgey utcai és a Béke utcai (Sportpálya melletti játszótérnél) sportpályák felújítására összesen 4300 négyzetméter felületen.
 

Városunkban sok játszótér biztosított a gyerekek számára, azonban ezek mind elavultak voltak, így fejlesztésük csak több körben valósítható meg. Jelenleg is zajlik a fejlesztések első üteme. A külső forrás bevonásának lehetősége arra ad módot, hogy a játszóterek mellett lévő sportpályák is megújulhassanak.

A Zrínyi utcai, a Lőcsei utcai, a Rákóczi utcai, Görgey utcai és a Sportpálya melletti játszótérnél lévő sportpályák a támogatási összegből rekortán burkolatot kaphatnak, a jelenlegi hálós körbekerítés helyett fémrácsos körbekerítéssel. A pályán lévő kosár hálót a tervek szerint fémhálóra cserélik majd.

A vízgazdálkodási projektek igen költséges beruházások és a város csapadékvízelvezetési rendszere városszerte nem megfelelő. A jelenlegi városvezetés ezt kiemelten fontos területnek tartja, valósított is meg ilyen jellegű beruházásokat az elmúlt években (Záportározó, Szabadság utca fedett csapadékcsatorna), azonban önerőből nehezen tudja oly mértékben fejleszteni a város csapadékvízelvezető rendszerét, mint ahogy az indokolt lenne, ezért is jelentős segítség ezen külső forrás bevonásának lehetősége.

Mint már korábban beszámoltunk róla, a TOP PLUSZ-1.1.1-21 „Helyi gazdaságfejlesztés” című pályázatot is elnyertük.

Ennek a pályázatnak a keretében a Széchenyi utcai termelői piac átépítésére kerülne sor 144 millió forint összegben. A támogatás intenzitása ebben az esetben is 100%-os vissza nem térítendő támogatás. 

A Pilisvörösvár Széchenyi utca, Solymári utca, Bem utca kereszteződésében a korábbi „MDF piac” területén a mai napig működő termelői piac műszaki állapota már nem felel meg a mai igényeknek. Hiányzik a megfelelő infrastruktúra, nem megoldott sem a piac, sem a mellette található óvoda parkolása. Rossz a vízelvezetés, közvilágítás. Az ott található épület műszakilag nem megfelelő, felújítása gazdaságtalan.

A tér megfelelő kialakítása lehetőséget adna a helyi parkolási gondok megoldására vagy más időpontokban is egyéb rendezvények lebonyolítására. Megfelelően kialakított terület lehetőséget teremthet a helyi kistermelőknek árujuk értékesítésére és a lakosságnak is, hogy beszerezhesse a számára szükséges termékeket.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []