Miben segíthetünk?

Német hetek a Templom téren

Német hetek a Templom téren
2024. július 12.
Az április idén is a német diákcsereprogram hónapja volt a Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában: először Gerstettenből fogadtak látogatókat, majd Gröbenzellben tettek látogatást. Az iskola beszámolója a Vörösvári Újság júniusi számában jelent meg, melyet most web oldalunkon is olvashatnak.

Az április idén is a német diákcsereprogram hónapja volt a Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában: először Gerstettenből fogadtunk látogatókat, majd Gröbenzellben tettünk látogatást 17 tanulónkkal. 

Iskolánk Erasmus+ akkreditációja lehetőséget teremtett a németországi partnertelepüléseinken működő iskolákkal való aktív kapcsolatfelvételre. Az első látogatásra tavaly tavasszal került sor, mikor diákcsoportunk látogatott Gerstettenbe, ahonnan a program folytatásaképpen a tavaszi szünet után érkezett hozzánk 15 német diák, 3 kísérővel. 

Vendégeink 5 napot töltöttek nálunk. Ezalatt felkerestük velük Budapest leghíresebb látnivalóit, akadályverseny keretében felfedezték Pilisvörösvár legizgalmasabb pontjait, tanórákat látogattak, földrajzórán a hungarikumokkal ismerkedtek, kémiaórán kísérleteztek, valamint méhviasz kendőt és német nyelvű szakácskönyvet készítettek a magyar diákokkal közösen. A program végeztével a jövő évi viszontlátás reményében búcsúztunk tőlük.

Ezt követően 17 diákunk és 3 kolléga kerekedett fel, hogy ellátogasson München mellett fekvő testvértelepülésünkre, Gröbenzellbe. A gyerekek 7 napot töltöttek az őket befogadó családoknál, akik nagy szeretettel és gondoskodással fogadták diákjainkat. A magyar tanulók a hét folyamán a nyelvgyakorlás mellett számos izgalmas órán vehettek részt, bepillantást nyerhettek a német diákok életébe, megismerkedhettek a német iskolarendszerrel, megcsodálhatták a bajor nagyváros látnivalóit, valamint a gröbenzelli polgármesteri hivatal működésébe is betekintést nyerhettek. A gyerekeket vendégül látó tanulókat ősszel várjuk iskolánkba látogatásra, hogy a kialakult barátságok tovább mélyülhessenek.

Nagy örömöt jelent számunkra, hogy az Erasmus+ akkreditációnkkal sikerült olyan finanszírozási hátteret találni a cserediák-kapcsolatok újjáélesztéséhez, amely amellett, hogy jutalomútként lehetőséget ad tanulóinknak a nyelvgyakorlására, motivációt is biztosít számukra: látják, hogy van értelme a német nyelv tanulásának, érzik, hogy nem hiábavaló a sok belefektetett energia, hogy képesek idegen környezetben, idegen helyzetben is megértetni magukat, kapcsolatokat kiépíteni, barátságokat kötni. Ily módon nyolcadik év végére nemcsak egy DSD-nyelvvizsgával, hanem sok-sok élménnyel és német barátokkal folytathatják majd útjukat a választott középiskolába.

Szőreginé Szabó Adrienn

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []