Miben segíthetünk?

Benkó Barbara

sportoló, hegyikerékpáros

sportoló, hegyikerékpáros

Pilisvörösvárért emlékérem (2008)

Benkó Barbara 1990. január 21-én született Budapesten.

Általános iskolai tanulmányait a vásár téri Német Nemzetiségi Általános Iskolában végezte, majd a két tannyelvű Friedrich Schiller Gimnázium tanulója lett, ahol 2008-ban érettségizett.

Barbara nyolc éve hegyi kerékpározik, előtte hat éven keresztül úszott. Télen a sízésnek is hódol kiegészítőként, néhány versenyt ebben a sportágban is kipróbált már. Szívesen túrázik, úszik, ha lehetősége adódik, mindenféle új sportot kipróbál.

Hét éve versenyszerűen az olimpiai cross (OX) szakágat űzi. Az elmúlt évig a Pilisvörösváron működő Pilis Cross Country Club tagja volt, a 2008-as szezonban azonban már az LTV-Merida Racing színeiben indult.

Hét éve a korosztályos magyar válogatott tagja. Nyolc éve magáénak tudhatja sportágában a Magyar Köztársaság Bajnoka címet. Ezt idén is sikerült megvédenie. Eddigi legnagyobb eredményének a 2007-es Európa bajnoki ezüstérmet és a 2008-as világbajnoki ezüstérmet tartja, ezek mellett nagyon büszke 2008-ból egy Világkupa arany és bronzéremre is.

Barbarának az idén már voltak támogatói is: a Bikefun Kft. (Merida, Ritchey), a Biker Kft. (Sram), az LTV Racing Kft. (Squeezy, No Flat’s) és a Northwave.

A belgiumi Houffalize-ban megrendezésre került világkupán a tavaly itt ezüstérmet szerző Barbaráról Lukács Balázs csapatvezető (LTV Merida Racing) így nyilatkozott: “A belgiumi hétvégével talán a legjobb visszaigazolást kaptuk, ha a világszínvonalról beszélünk. Barbi teljesítménye kiváló volt, megérdemelte a győzelmet, és feladta a leckét a többi nemzetnek. A franciák kemény ellenfélnek bizonyultak, hatalmas munkát fektetnek az új utánpótlás-programjukba.”

2008-ban Barbara még junior (U19) kategóriában indult. Jövőre azonban már nem lesz utánpótlás korú, fellép az U23-as kategóriába, tehát már az elit felnőttekkel kell felvennie a versenyt. Ez nagyon komoly változást jelent életében, de bízik abban, hogy sikerül úgy felkészülnie, hogy sikeresen szerepeljen, és szép eredményekkel kapcsolódhasson be a nagyok versenyébe is.

Mindehhez azonban ehhez komoly háttérre lesz szüksége, melyet jelenleg családja biztosítja. Az idén jó eredményekkel sikerült zárnia a szezont, melynek még nincs vége, de a fontos versenyeken már túl van. Megpróbál egy komoly külföldi csapathoz igazolni, akik támogatni tudják a fejlődésben, és segítenek abban, hogy továbbra is a világ elitjében tudjon versenyezni.
A külföldi versenyek mellett igyekszik a hazai válogatókon is jól szerepelni, illetve a kupasorozaton részt venni. A jövő szezonra komolyan szeretne felkészülni. Több edzőtáborban is majd részt kíván venni. Év elején egy állóképességi edzőtáborban (valahol melegebb éghajlaton), majd március közepén egy kicsit dombosabb vidéken, ahol már alkalmas az idő kerékpározásra. Szerepel még a tervei között legalább kétszer egy hetes edzőtáborozás külföldön (magaslaton), a kiemelt versenyek előtt, ami jövőre elsősorban az Európa- és Világbajnokság.

Nagy álma, hogy egyszer részt vehet majd az olimpián, méghozzá esélyesként. Kiemelkedő eredményeit a tehetsége mellett kitartásával, szorgalmával, a sport iránti elkötelezettségével érte el.

Jövőre szeretne felvételizni az orvosi egyetemre, de ha nem is sikerülne elsőre, akkor is mindenképpen az egészségügyben szeretne a jövőben tevékenykedni. Idén biológiából nem tudott érettségi vizsgát tenni, mivel egy napra esett az európabajnoki futamommal.

Kívánjuk, hogy Barbara mind a sport, mind a magánélet terén továbbra is ilyen sikeresen és eredményesen szerepeljen.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []